Thomas Gordon

Thomas Gordon (1918-2002) oli yhdysvaltalainen psykologi, joka omistautui parantamaan ihmisten välisiä suhteita kotona, koulussa ja työpaikoilla. Hän oli modernin humanismin uranuurtajan, Carl Rogersin oppilas ja myöhemmin tämän työtoveri. Carl Rogersin ajattelu sekä filosofia, johon pohjautuvat asiakaskeskeinen terapia, myönteinen lähestyminen, voimavarojen hyödyntäminen ja ratkaisujen hakeminen, näkyvät Thomas Gordonin käytännönläheisessä tuotannossa.


Thomas Gordon oli lisensoitu kliininen psykologi, joka suorittu B.A.-tutkintonsa DePauw-yliopistossa, M.A.-tutkintonsa Ohio State University -yliopiostossa sekä väitteli tohtoriksi Chicagon yliopiostosta, jossa hän työskenteli viisi vuotta. Thomas Gordon palveli Yhdysvaltain armeijan ilmavoimissa 1942-1946. Toinen maailmansota jätti Gordoniin vahvat jäljet. Hän osallistui rauhantyöhön ja rauhanomaisten keinojen käyttämiseen koko elämänsä ajan. 


Thomas Gordon on kirjoittanut yhdeksän kirjaa ja yli 50 artikkelia demokraattisesta päätöksenteosta, johtajuudesta, kasvatuksesta, ristiriitojen ratkaisemisesta, vanhemmuudesta ja vuorovaikutustaidoista. Hänen kirjojansa on käännetty 32 kielelle ja myyty yli kuusi miljoonaa kappaletta. Thomas Gordon on ollut ansiokkaan työnsä johdosta kolme kertaa Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokkaana vuosina 1997, 1998 ja 1999. Vuonna 1999 Gordon sai American Psychological Foundation -säätiöltä kultaisen ansiomerkin ansiokkaasta työstään tuoda psykologiaa suuren yleisön tietoisuuteen. Vuonna 2000 Gordon sai California Psychological Association-yhdistykseltä palkinnon elämäntyöstään. 


Lisää tietoa psykologian tohtori Thomas Gordonista löytyy kansainvälisiltä Gordon Training International -sivuilta: https://www.gordontraining.com/thomas-gordon/about-dr-thomas-gordon-1918-2002/.